Nieuws


Bezige bijen!

Charlotte de Boer, Adrie Hortinga en Wim van de Beek tijdens de open dag van Dahliaverening Heerde
Charlotte de Boer, Adrie Hortinga en Wim van de Beek tijdens de open dag van Dahliaverening Heerde

Dit jaar stond er tijdens onze open dag een kraam van de Bijenvereniging. Met hun producten en ervaringen lieten zij zien wat een bij doet en waarom deze zo belangrijk is.

 

De Nederlandse Bijenhoudersvereniging heeft verschillende afdelingen door het land. Één daarvan is 'Noord Veluwe' , waar ook Heerde onder valt.

'In Heerde zijn er zo'n 30 leden actief', vertelt Adrie Hortinga. Hij is één van de veteranen als het aankomt op bijen houden.  Samen met zijn hobby collega Wim van de Beek zijn ze goed voor 100 jaar bijen houden! 
'Wat zo leuk is aan onze hobby is dat je er ook een mooi product aan overhoudt.' En dat dit seizoen goede resultaten gaf is grotendeels te danken aan de heide die geweldig in bloei stond. 'De kasten staan ongeveer 4 tot 6 weken op de hei. Aangezien de hei het goed deed deze zomer, hadden we al snel een bak vol wat zo'n 10-12 kilo honing oplevert', vertelt Van de Beek.

 

De bij is de laatste jaren veel in het nieuws. Het zou door alle klimaat en natuurveranderingen niet goed gaan met het beestje. 'Dat betreft vooral de wilde bij', zegt Hortinga. De wilde bij gaat alleen naar specifieke bloemen. Wanneer die niet meer te vinden zijn in de natuur kan de bij geen nectar vinden. Daarom promoot de Nederlandse Bijenhoudersvereniging niet alleen de honing bij, maar ook de wilde bij. Ze vragen extra aandacht voor biodiversiteit in bijvoorbeeld bermen. In Heerde staat bij elk Klompenpad ook een bijenhotel!

 

Tegenwoordig is imkeren niet meer iets wat alleen 'oude mannen' doen. Er zijn veel vrouwen te vinden bij de vereniging. Ook Charlotte de Boer is begonnen als imker. 'Ik ben begin dit jaar gestart met de cursus', zegt de Boer. 'Er zijn vrij veel jonge vrouwen die hieraan meedoen; het is absoluut niet meer oubollig en stoffig. De cursus duurt een klein jaar en bevalt mij eigenlijk heel goed. Je leert eerst wat basis en al snel krijg je je eigen bijenvolk. Momenteel ben ik bezig om de bijen klaar te maken voor het inwinteren.'

Wilt u meer informatie over de bijenvereniging? Kijk dan op www.bijenhouders.nl


Wat ben ik?!

Elk jaar hebben wij tijdens onze open dag een ouderwets gebruiksvoorwerp waarvan de functie kan worden geraden. Er waren meerdere goede antwoorden, dus we moesten loten. Uiteindelijk ging meneer Van Buul er met een prijs vandoor!

Maar wat was dit nu voor een voorwerp? Het heet een knoophaak en werd met name gebruikt tijdens de eerste helft van de 20e eeuw. Dit hulpmiddel werd gebruikt bij het sluiten van schoenen, handschoenen, korsetten of andere kledij die knopen gebruikt als sluiting. Het heeft aan de ene kant een haakje en aan de andere kant een handvat. Met het knoophaakje kon het knoopje door de lus worden getrokken.
Er bestonden eenvoudige uitvoeringen, maar ook decoratieve die onderdeel uitmaakten van een dressoirsetje of een chatelaine (een ketting aan het centuur waraan hulpstukjes gedragen werden).


Pompoen uithollen

Bij het najaar horen pompoenen en kalebassen. Wist je dat je deze heel goed kan uithollen en hier een mooie afbeelding op kunt maken?  Je kent vast de gezichtjes op uitgeholde pompoenen wel. Dit wordt vooral veel in Amerika gedaan voor Halloween. In dit artikel leggen we uit hoe je dit het beste kan doen. 

Wat heb je nodig:
- Een pompoen of kalebas
- Verschillende mesjes
- Papieren sjabloon

- Plakband

- Een bak voor het 'afval'

 

Let op: laat kinderen dit niet alleen doen!

 

Kalebassen hebben veel leuke en verschillende vormen. Deze kun je gebruiken voor het uithollen, mits ze niet te klein zijn. Wil je langer kunnen genieten van je kunstwerk? Gebruik dan een pompoen. Deze blijven langer mooi.


Meestal willen we een mooie ronde pompoen, maar in dit geval is het juist handig als er een 'platte' aan zit. Hier kun je de afbeelding het beste maken.

Het internet staat vol met sjablonen voor pompoenen, maar je kunt ook zelf iets tekenen of uit een tijdschrift halen!

Begin met het maken van de deksel. De opening moet groot genoeg zijn zodat je de pompoen wel kan uithollen.

Snij niet recht naar beneden, maar iets schuin. De pompoen slinkt wat in na het uithollen. Voor het scheve randje heeft de deksel meer steun. Je kunt het 'puntje' onder de deksel afsnijden.


We gaan nu beginnen met het uithollen. Haal zoveel mogelijk zacht vruchtvlees eruit, dit gaat namelijk snel rotten.

Hoe beter je de binnenkant leeg hebt, hoe langer de pompoen goed blijft!


Tijd om de afbeelding op te plakken. Knip het papier eventueel iets in, zodat het plaatje mooi meedraait op de pompoen.

Prik met een mesje door de afbeelding net als met een prikpen.

 

 

 

Volg de lijnen en zorg dat je genoeg kracht zet. 


Als je alle lijnen het gehad, haal je het sjabloon er af. Je kunt nu de geprikte gaatjes verder uitsnijden. Doe dit stukje voor stukje zodat de pompoenrand niet knapt.

Ga door tot je de hele afbeelding eruit hebt gehaald.

 

 

 

Om het netjes af te werken snij je overig vruchtvlees naar binnen weg. Zo wordt de afbeelding nog strakker.


Tadaaa! Je pompoen is klaar! Nog een theelichtje er in en je hebt een prachtige lantaarn.


De dahlia als snijbloem

Het is zover; de dahlia's staan vol in bloei! Dit is natuurlijk heerlijk genieten in de tuin, maar het liefst wil je ook in de woonkamer genieten van deze bloem. Maar hoe kun je dahlia's het beste verzorgen als snijbloem? Dat leggen we uit in dit artikel.

 

Van origine is de dahlia niet een sterke bloem voor op de vaas, maar na jaren van veredeling is dit beter geworden. Volg deze tips voor de verzorging en het schikken van deze bloem zodat je er nog langer van kunt genieten!

Wanneer je bij ons een bos dahlia's haalt, bestaat dit uit een oneven aantal bloemen. Dit is mooier voor het schikken op de vaas. In dit geval gebruiken we een bos van 7 middelgrote dahlia's.

Als je de dahlia's eenmaal thuis hebt, zet ze dan direct in water. Deze bloemen worden namelijk snel slap.

Dahlia's houden van ruimte, dus zorg dat je een vaas uitkiest die groot genoeg is voor de bos.

 

 

 

Lange stelen zijn het handigst wanneer het gaat om het schikken op de vaas. Zo kun je een mooie hoogte krijgen in de bos en wordt het niet een opgepropt bosje. Bekijk dus of er onderling veel verschil zit in de lengte van de stelen. We beginnen met de langste dahlia.

 

 

Het meeste blad kun je van de bloem afhalen. Vind je stelen alleen te kaal? Laat dan wat kleine blaadjes bovenaan zitten. Let op: dahliaknoppen komen vaak niet meer uit op de vaas. Je kunt er dus voor kiezen om deze ook te verwijderen.

De eerste dahlia mag best een eind boven de vaas uitsteken. Dit wordt namelijk je hoogste punt in de bos.

Vervolgens neem je twee dahlia's die je afsnijdt zodat ze net onder de eerste dahlia eindigen. Deze zet je aan beide kanten van de hoogste bloem.


Hierna pak je twee dahlia's die de kortste steel hebben. Deze moeten namelijk weer eindigen onder de vorige dahlia's.

 

 

De bloemen vormen nu een vijfhoek.

Met de laatste twee bloemen vul je de overgebleven ruimte op de vaas op.

 

 

 

 

Zorg ervoor dat er niet teveel bloemen op dezelfde hoogte zitten. Geef ze de ruimte!


Dahlia's zijn dol op water. Zorg er dus voor dat ze genoeg hebben om te drinken. Je kunt eventueel een paar druppels chloor of wat bloemenvoeding aan het water toevoegen zodat het water schoon blijft.

 

Nog wat aankleding en klaar!


Dahlia's te koop!

Freek en Marrianne de Weerd op de verenigingstuin
Freek en Marrianne de Weerd op de verenigingstuin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Het dahlia seizoen is weer van start en dat betekent dat het verkoopkraampje ook weer op de tuin staat. Elke zaterdag vanaf 09:00 uur zijn er leden op de tuin om dahlia’s te snijden en kalebassen te verkopen. Maar hoe gaat dat in zijn werk? En hoe wordt dit elk jaar weer een succes?

 

 Één van de leden die zich vanaf het eerste uur inzet voor het kraampje is Freek de Weerd. ‘Jaren terug ben ik begonnen met de verkoop van de dahlia’s op de zaterdagochtend. Er stonden maar twee emmers gevuld met bosjes dahlia’s. Inmiddels is dit uitgegroeid naar een mooie kraam, waar veel mensen hun dahlia’s komen halen’, zegt Freek. Ondanks zijn lichamelijke beperking staat hij elke week weer vol trots bij de bloemenkraam. Het is voor hem de mooiste dag van week vertelt hij. ‘Ik spaar de hele week mijn energie op, zodat ik hier op zaterdag weer kan zijn. Je ontmoet veel mensen en maakt ook gelijk een gezellig praatje’.

 Terwijl Freek achter de kraam zit, staat zijn vrouw dahlia’s te snijden op de tuin. Marrianne de Weerd is lid sinds 2005 en helpt haar man al jaren tijdens de zaterdagverkoop. ‘Ik doe dit werk met veel plezier. De bloemen zijn zo prachtig en je maakt er mensen blij mee. Het is voor mij een stuk ontspanning’.

Samen met Gerda Burgmeijer snijdt ze de bloemen voor de kraam. ‘Mensen willen tegenwoordig vaak een gemengde bos. We maken dan een mix van alle soorten en kleuren. Het is belangrijk dat de dahlia’s een mooie lange steel hebben, maar dat de ‘oksels’ blijven zitten aan de plant. Deze zorgen namelijk weer voor nieuwe uitlopers’.

Dit seizoen werken Freek en Marrianne al 12,5 jaar op de zaterdag om de dahlia te promoten met de kraam. ‘We hebben inmiddels veel vaste klanten die elk jaar weer terug komen voor de dahlia’s, maar zeker ook voor de kalebassen en zonnebloemen.’ zegt Freek. Op de vraag welke soort hij het mooiste vindt zegt hij direct met een lach: ‘De Eveline. Dat blijft voor mij altijd de mooiste dahlia!’

 

U kunt elke zaterdag terecht aan de Kamperzijweg in Heerde aan de verenigingstuin. Van 09:00 tot 13:00 uur zijn er leden aanwezig om u te helpen of rond te leiden over de tuin.


Ze gingen hard; alle knollen zijn verkocht! Heeft u mis gegrepen maar wilt u toch mooie dahlia's thuis? Dat kan!

Onze mooie dahlia kraam staat ook dit jaar weer voor u klaar! Vanaf zaterdag 20 juli is de verkoop gestart. Elke zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur kunt u terecht aan de Kamperzijweg. Er zijn leden aanwezig die u kunnen rondleiden over de tuin en u kunnen helpen met een bos dahlia's samenstellen. Naast dahlia's zijn er ook zonnebloemen en kalebassen te koop. Zeker een bezoekje waard!


Mw. Toorn 50 jaar lid

Mw. Toorn met voorzitter Rorije
Mw. Toorn met voorzitter Rorije

 

Tijdens de ledenvergadering was er een speciaal moment van aandacht. Mevrouw Toorn was 50 jaar bij Dahliavereniging Heerde. 

 

 

Samen met haar man was ze lid. Toen hij overleed bleef zij bij de tuin. Ze heeft mooie herinneringen aan de dahliatuin toen deze nog aan de Brandstraat zat. Haar schoonouders woonde er dichtbij en ook zij werden lid van de vereniging. 

 

Voorzitter Grietje Rorije heeft haar de prachtige gouden dahlia speld overhandigd en een mooie bos bloemen om haar te bedanken.